15 juli 2023 – In Iran voeren de families van de dodelijke slachtoffers campagne om de functionarissen van het regime die verantwoordelijk zijn voor de bloedige onderdrukking strafrechtelijk ter verantwoording te roepen. Het regime in Teheran vervolgt de families omdat ze “de staatsveiligheid in gevaar zouden hebben gebracht”.

Volgens mensenrechtenactivisten werden in de herfst van 2022 minstens 750 mensen gedood door troepen van het regime tijdens de gewelddadige onderdrukking van burgerprotesten tegen de dictatuur in Iran. Onder de dodelijke slachtoffers waren vooral veel kinderen en jongeren. Familieleden herdenken herhaaldelijk de doden met wakes en eisen gerechtigheid voor de slachtoffers.

Het regime reageert in toenemende mate met represailles tegen de familieleden. Hier volgen enkele voorbeelden:

Op 9 juli werd Zahra Saeedianju (foto) gearresteerd op haar werk in Teheran en opgesloten in de Evin-gevangenis. Haar broer Milad werd op 14 november 2022 tijdens een vreedzame protestdemonstratie doodgeschoten door milities van het regime in de zuidwestelijke Iraanse stad Izeh. Zahra Saeedianju werd gearresteerd omdat ze campagne voerde voor gerechtigheid en bijeenkomsten bijwoonde met andere familieleden van slachtoffers van het regime.

De ouders en andere familieleden blijven zich verzamelen bij het graf van Abolfazl Adinezadeh, die werd neergeschoten door het regime.

In juni werd de familie Adinehzadeh het doelwit van repressie in de noordoostelijke Iraanse provincie Khorasan. De familie eist gerechtigheid voor de 17-jarige Abolfazl Adinezadeh, die op 08.10.2022 tijdens een protestmars in de provinciehoofdstad Mashhad van dichtbij werd neergeschoten met een jachtgeweer. Volgens het autopsierapport overleed de scholier aan ernstige lever- en nierverwondingen die hij opliep door de kogelregen. Abolfazl Adinezadeh werd geraakt door de kogels van een afstand van minder dan een meter. Zijn arts vond 24 projectielen in het lichaam van de scholier.

Abolfazl’s zus Marzieh rouwt om de dood van haar broer.

De ouders, zus en andere familieleden van Abolfazl Adinezadeh werden half juni met geweld gearresteerd. De familie had een herdenkingsbijeenkomst gepland bij het graf van Abolfazl ter gelegenheid van zijn verjaardag. 

De wrede repressie heeft de familie Pirfalak (foto) uit de stad Izeh in het zuidwesten van Iran bijzonder hard getroffen. Op 16 november 2022 was de familie in hun auto op weg naar huis toen troepen van het regime lukraak schoten op vreedzame demonstranten, voorbijgangers en voertuigen. De 10-jarige zoon Kian werd geraakt door kogels en overleed korte tijd later. Zijn vader raakte ernstig gewond en moest verschillende operaties ondergaan. Pas na maanden kon hij het ziekenhuis verlaten, maar hij is nog steeds afhankelijk van een rolstoel.

De familie heeft voortdurend te maken met bedreigingen en represailles omdat ze gerechtigheid eisen voor hun zoon en andere kinderen die werden gedood. In juni hielden familieleden een herdenkingsdienst bij het graf van de gedode jongen, waarna verschillende mensen werden gearresteerd. De oom Sajad Pirfalak werd ook gearresteerd en vastgehouden in een gevangenis van de inlichtingendienst van het regime. De moeder van Kian Pirfalak werd gedagvaard en onder huisarrest geplaatst.

Het rapport 2022/23 van Amnesty International rapporteert ook over de represailles tegen familieleden van slachtoffers van het regime in Iran. Daarin staat onder meer:
“De ernstige mensenrechtenschendingen die in 2022 en voorgaande jaren zijn gepleegd, waaronder buitengerechtelijke executies en andere onwettige moorden, martelingen en gedwongen verdwijningen, zijn niet onderzocht en staatsfunctionarissen zijn niet ter verantwoording geroepen.

De autoriteiten verdoezelden het werkelijke aantal mensen dat tijdens de protesten door veiligheidstroepen was gedood door “relschoppers” de schuld te geven van de doden of door te beweren dat de slachtoffers, waaronder minderjarigen, zelfmoord hadden gepleegd of bij een ongeluk om het leven waren gekomen. Toen familieleden van de gedode personen klachten indienden, wezen de autoriteiten hen de deur en dreigden hen of hun kinderen te doden of te verwonden als ze erover zouden praten.

De dood van Jina Mahsa Amini in hechtenis werd niet onafhankelijk onderzocht. De autoriteiten ontkenden de verantwoordelijkheid, hielden belangrijk bewijsmateriaal achter en bedreigden de familie van de doden en anderen die het officiële verhaal in twijfel trokken en waarheid en gerechtigheid eisten.
Familieleden die waarheid en gerechtigheid eisten, evenals getuigen van de protesten in november 2019 die getuigden tijdens de hoorzittingen van het Internationaal Volkstribunaal over wreedheden in Iran (Aban Tribunaal) in Londen, werden willekeurig vastgehouden en anderszins lastiggevallen.”