Zahra Zehtabchi, een deskundige op het gebied van de sociologie, werd op maandag 7 augustus, na tien jaar in de gevangenis te hebben gezeten, vrijgelaten uit de Evin gevangenis.

Vele burgerrechten-activisten in Iran reageerden via sociale netwerken op het nieuws over deze onderzoeker.

Leila Hosseinzadeh, een studente en mensenrechtenactiviste, noemde mevr. Zehtabchi “rechtschapen” en schreef op Instagram dat mevr. Zehtabchi, na tien jaren van “tirannieke gevangenschap” zonder maar een keer met haar ogen te knipperen, standvastig, weerstand biedend, schitterend en vrij is gebleven, tot aan het eind van haar opsluiting.

Mevr. Zahra Zehtabchi werd in oktober 2013, samen met haar echtgenoot en dochter, gearresteerd.

Na 14 maanden eenzame opsluiting in afd. 209 van de Evin gevangenis, werd ze overgebracht naar de vrouwenafdeling van deze gevangenis.

Zahra midden in het geluk van haar familie buiten de gevangenismuren

Mevr. Zehtabchi was hiervoor ook al eens gearresteerd. In 2009, werd ze door de veiligheidsdienst opgepakt tijdens een inspectie op de Universiteit van Teheran, omdat zij de publieke opinie beïnvloedde over de uitslag van de presidentsverkiezing in dat jaar.


We waarderen alle mensenrechtenverdedigers, die gepleit hebben voor de invrijheidstelling van mevr. Zahra Zehtabchi, door in campagnes de feiten naar buiten te brengen, het schrijven van verzoekschriften, mensenrechten tentoonstellingen en ook voor het inroepen van de hulp van de speciale rapporteurs van de VN.