14 augustus 2023 – Verdedig godsdienstvrijheid! Mensenrechtenactivisten roepen op tot de onmiddellijke vrijlating van alle gevangenen die in Iran uitsluitend vanwege hun geloofsovertuiging worden vastgehouden en roepen de internationale gemeenschap op om effectief te werken aan het stoppen van de vervolging van bahá’ís en andere religieuze minderheden in Iran.

De rechterlijke macht van het Iraanse regime, die fungeert als repressiemiddel, bevestigde op 9 augustus de veroordeling van twee internationaal bekende leden van de Iraanse bahá’í-gemeenschap. Mahvash Sabet en Fariba Kamalabadi (foto) werden elk veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf, simpelweg omdat ze tot de bahá’í-religieuze minderheid behoren.

Beide vrouwen zitten al meer dan een jaar vast in de Evin-gevangenis in Teheran. Ze werden eind juli 2022 gearresteerd toen inlichtingendiensten van het regime op basis van ongegronde beschuldigingen invallen deden in de huizen en bedrijven van ten minste 52 bahá’ís. Mahvash Sabet en Fariba Kamalabadi werden vervolgens beschuldigd van het naar verluidt “in gevaar brengen van de staatsveiligheid”, een voorwendsel dat door het regime in Teheran werd gebruikt om de bahá’í puur vanwege hun geloof te vervolgen. In november 2022 werden de twee vrouwen elk veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf. Het vonnis is nu bekrachtigd.

Mahvash Sabet en Fariba Kamalabadi behoorden tot 2008 tot de voormalige zevenkoppige leidersgroep van de Iraanse bahá’í-gemeenschap. Om de repressie van de bahá’í-gemeenschap nog verder te vergroten, werd deze leiderschapsgroep respectievelijk in 2007 en 2008 gearresteerd en tien jaar vastgehouden. Mahvash Sabet en Fariba Kamalabadi werden in 2017 vrijgelaten, maar werden eind juli 2022 opnieuw gearresteerd.

Educator Mahvash Sabet schreef poëzie terwijl zij in de Evin-gevangenis zat, die werd verspreid en later in het Engels werd gepubliceerd onder de titel Prison Poems. In 2017 ontving ze de Engelse PEN International Writer of Courage. Als gevolg van haar lange gevangenschap lijdt Mahvash Sabet aan aanhoudende gezondheidsproblemen, waaronder bottuberculose en astma. Om de 70-jarige gevangene verder te kwellen, wordt haar dringend noodzakelijke medische zorg ontzegd. Haar gezondheid gaat achteruit.

De 60-jarige Fariba Kamalabadi is ontwikkelingspsycholoog, moeder en grootmoeder. In verschillende berichten vanuit de gevangenis vestigde Fariba Kamalabadi de aandacht op de onmenselijke omstandigheden daar.

Ondertussen werd in de noordoostelijke provinciehoofdstad Mashhad de 45-jarige Sanaz Tafazoli (foto), die tot de lokale bahá’í-gemeenschap behoort, veroordeeld tot 10 jaar en negen maanden gevangenisstraf. Ze wordt ook beschuldigd van “het in gevaar brengen van de staatsveiligheid” als actief lid van de bahá’í-gemeenschap.

Sanaz Tafazoli werd op 22 november 2022 gearresteerd en zit sindsdien vast in de Vakilabad-gevangenis van Mashhad. Voorafgaand aan haar arrestatie werd haar huis doorzocht en werd religieuze lectuur in verband met haar bahai-geloof in beslag genomen.

Mensenrechtenactivisten roepen op tot de onmiddellijke vrijlating van alle gevangenen die in Iran uitsluitend vanwege hun geloofsovertuiging worden vastgehouden en roepen de internationale gemeenschap op om effectief te werken aan het stoppen van de vervolging van bahá’ís en andere religieuze minderheden in Iran.