23 januari 2024 – Het regime in Teheran vervolgt steeds vaker advocaten die zich inzetten voor mensenrechtenkwesties en familieleden van vermoorde tegenstanders van het regime vertegenwoordigen.

Roberta Metsola, voorzitter van het Europees Parlement, veroordeelde met klem de detentie van de Iraanse advocaat Saleh Nikbakht op 15 januari. “Volgens onze informatie werd hij tot gevangenisstraf veroordeeld omdat hij naar verluidt propaganda tegen het systeem had gevoerd”, zei Metsola in een toespraak voor het EU-Parlement. “Dit is een valse beschuldiging. Dit is onaanvaardbaar en onvergeeflijk.”

Saleh Nikbakht, advocaat van de familie van Mahsa Amini, en voorzitter van het Europees Parlement Roberta Metsola tijdens de uitreiking van de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken op 12 december 2023 in Straatsburg.

Saleh Nikbakht is de advocaat van de familie van Mahsa Amini, die in september 2022 voor de ‘morele bewakers’ van het regime in Teheran werd vermoord. Iets meer dan een maand geleden nam de advocaat namens Mahsa Amini in Straatsburg de Sacharovprijs voor democratie en mensenrechten in ontvangst. Hij werd kort na zijn terugkeer in Teheran gearresteerd, zei Metsola. De Sacharovprijs werd in beslag genomen. De voorzitter van het EU-Parlement eiste de onmiddellijke vrijlating van Saleh Nikbakht.

De Sacharovprijs van het EU-Parlement werd in 2023 uitgereikt als teken van solidariteit met Mahsa Amini en de Iraanse vrouwenprotestbeweging. Sinds 1988 worden met deze prijs jaarlijks mensen en organisaties geëerd die de mensenrechten en fundamentele vrijheden ondersteunen.

Op 19 oktober 2023 verklaarde Roberta Metsola: “16 september was de verjaardag van de moord op Jina Mahsa Amini in Iran. Het Europees Parlement staat achter de dapperen en opstandelingen die blijven strijden voor gelijkheid, waardigheid en vrijheid in Iran. Wij staan achter degenen die, zelfs vanuit de gevangenis, de vrouwen-, levens- en vrijheidsbeweging steunen. Door hen de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken 2023 toe te kennen, herdenkt dit Huis hun strijd en blijft het al diegenen eren die hun leven hebben opgeofferd voor de vrijheid.”